Oerdrenthe


De hunebedden


Diever staat bekend om zijn hunebedden. Deze mogen dan ook niet ontbreken op de site. Ze liggen relatief dicht bij de camping waardoor ze zo mee genomen kunnen worden in een ommetje waarna je binnen een mum van tijd het centrum van het dorp binnen wandelt of fietst.

Het hunebed van Diever vind je iets ten noordoosten van het Diever. Het hunebed bestaat uit een serie zwerfkeien en 6 dekstenen. Hiervan zijn er 2 ongewoon groot. Bij het hunebed van Diever krijg je direct bewondering voor onze prehistorische voorvaderen. Sommige keien wegen wel 20 ton. Hunebedden deden dienst als grafkelder.

Kudde schapen
Kudde schapen

Schaapskuddes in de omgeving


Holtinger schaapskudde

In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden, met de schaapskudde de heide op. Vertrek vanaf de kooi vindt rond 9.30 uur plaats. Rond 16.30 uur komt de kudde terug naar de kooi. Het is altijd weer een spectaculair gezicht om de hele kudde de kooi uit te zien gaan! Een bezoek meer dan waard. De kudde telt ruim 380 raszuivere Drentse Heideschapen. In de vroege lente komen daar nog eens zo’n 300 lammeren bij. De schapen hebben bontgekleurde koppen met horens.  Die van de rammen vormen een mooie krul.

Doldersummerveld schaapskudde.

Over de heide van het Doldersummer- en Wapserveld graast een kudde onder leiding van schaapherder Catrinus Homan. De schapen zijn  van het Schoonbeker schapenras. Een keertje kijken? De schaapskooi met informatieschuur is te vinden aan de Huenderweg te Doldersum.

Dwingelder schaapskudde  Lhee.

Op zondagen (in de winter van 13.00 tot 17.00 uur, in de zomer van 11.00 tot 17.00 uur) heten vrijwilligers van Natuurmonumenten je van harte welkom in de ontvangstruimte bij de schaapskooi. Ze vertellen over de schapen, de kudde en het heidebeheer. En er zijn regelmatig demonstraties met wol in de hoofdrol zoals spinnen, vilten of kaarden.

Rondom de schaapskooien is het prachtig om te wandelen en te fietsen en kun je bij de horeca terecht voor een versnapering.

Fietsen in de omgeving


De camping is gelegen tussen “Het Drents-Friese Wold” , “Het Dwingelderveld” , “Het Ooster- en Wester zand” en “Het Holtingerveld”. Kortom, genoeg mogelijkheden om prachtige fietstochten en wandelingen te maken door bossen, heidevelden en langs vennetjes. Onderweg komt u zeker mooie bezienswaardigheden tegen die de moeite waard zijn om even van uw fiets te stappen.  Daarnaast zal u verrast worden door de flora en fauna in dit gebied.

De centrale ligging van Camping Oldendiever biedt de mogelijkheid om zowel Drenthe te verkennen alsook Friesland. Op de camping hangen van beide gebieden de grote overzichtskaarten met de fietsknooppunten.  Je kunt hier alle kanten op en bent op de fiets ook zo in Meppel of  Steenwijk.

Naast fietsen in de omgeving kun je hier ook fantastisch mountainbiken. Zowel via een uitgestippelde route als vrij door de prachtige omgeving. Daarnaast kun je de col-du-vam beklimmen in Wijster. Het fietsparcours op de Col du VAM bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 m lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%.

Fietsen in Drenthe
Fietsroutes Drenthe

Shakespeare theater


Zomer 2024 spelen ze in het plaatselijke Shakespeare theater het stuk 

                                          “Een wintersprookje”

“Een vrij bijzonder stuk” zegt de regisseur Jack Nieborg van het Shakespeare Theater. Het begint als een psychologisch drama maar in de voorstelling worden geleidelijk komische elementen toegevoegd.

Speeldata:

Try out: 22,28,29 juni en 5,6,12,13 juli  om 21.00 uur en  en 14,15 aug. Inleiding om 16.00 uur of om 19.00 uur.

Voorstelling: 16 (première) 17,21,23,24,28,30,31 aug en 4,6,7,13,14,20,21 sept om 20.30 uur.  Inleiding om 16.00 uur of om 18.45 uur

Matinee:  24 aug om 14.30 uur.

Rondleiding: 22,29 juni, 6,13,17,31 aug, 7,14,21 sept. Een kijkje achter de schermen.

Kaartverkoop
Ticket- en infolijn: (0521) 59 49 99
telefonisch bereikbaar op:
Maandagmiddag: 13.30 – 14.30 u
Donderdagochtend: 09.00 – 10.00 u

U kunt online kaarten bestellen voor de voorstelling op www.shakespearetheaterdiever.nl/Kaartverkoop.

s’Avonds bij het theater kunt u evt. proberen of er nog plaatsen beschikbaar zijn.

Koloniën van Weldadigheid


De Koloniën van Weldadigheid zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. De twee eeuwen oude nederzettingen in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen krijgen een vermelding samen met de kolonie in het Belgische Wortel.

Het ambitieuze project werd in 1818 opgezet om de armoede onder de bevolking te bestrijden. Paupers uit de steden kregen een stukje grond en wat vee op het platteland om te leren zichzelf te bedruipen. Hun kinderen werden verplicht naar school gestuurd.

In het plaatselijke museum kun je een reis door die tijd maken. Tevens is er een mogelijkheid met een oude tram onder begeleiding van een gids de omgeving te verkennen en als slot af te sluiten met een bezoek aan een koloniehuisje en het kolonie schooltje. Tijdens de schoolvakanties zijn er zelfs acteurs aanwezig.  Een dag vullend programma  en zeker een bezoek waard! Een combinatie met een bezoek aan Veenhuizen is zeker aan te raden.

Kolonieen van weldadigheid

Oermuseum

Oermuseum


Het OERmuseum in Diever neemt je mee terug in de tijd, beginnend bij de laatste ijstijd van 80.000 jaar geleden. Regelmatig zijn er in het museum wisselexposities, naast de vaste tentoonstelling. Kinderen kunnen er films kijken en leuke spellen doen. Daarnaast organiseert het museum elk jaar diverse unieke workshops en evenementen voor jong en oud, zoals de Mammoetdagen in juli.

Overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog


De Tweede Wereldoorlog heeft vele sporen achtergelaten in Het nationale park van Drenthe. In het Holtingerveld legden de Duitsers een groot vliegveld aan waarvan de infrastructuur nog herkenbaar is. Ook zie je her en der in het gebied oude bomkraters. Sommige zijn in de loop der jaren poeltjes geworden waar vogels dankbaar gebruik van maken. Ook het verzet in Drenthe was vrij actief en liet zijn sporen na. Zo vind je bij Diever het onderduikershol. Bij de Tourist Info kantoren is een gedetailleerde kaart verkrijgbaar met een boeiende auto- en fietsroute die de geschiedenis tot leven brengt.

WhatsApp verzenden
Camping Oldendiever
Kunnen wij u helpen?